Traseul porneste din statiune, din apropierea zonei izvoarelor, chiar din dreapta izvorului numit 300 de scari. Scarile urca prin padure uneori abrupt si in serpentine si alteori mai domol. Din loc in loc sunt si zone unde se poate vedea statiunea si muntii nemira. La coborare, sunt si unele portiuni mai abrupte dar practicabile chiar si pentru turistii ce vin pentru a se odihni in statiune, desi unii turisti prefera sa coboare pe scari la punctul de plecare. Traseul revine in statiune prin zona Popasului, in apropierea cascadei si continua in lungul Cheilor Slanicului pana la izvoare.
Traseul 300 de scari e cunoscut si ca traseul 5 si este de fapt o plimbare in padurile de la poalele muntilor Dobru deasupra zonei izvoarelor minerale de la Slanic Moldova si in lungul Cheilor Slanicului. Deoarece sunt destinate pentru relaxarea activa a turistilor traseele nu necesita o pregatire fizica speciala si nici un echipament specializat pentru drumetii montane, mai ales ca porneste si se incheie in zona izvoarelor.
Treptele mai multe sau mai putne de 300 sunt in general facute din piata insa pe alocuri sunt completate si cu unele de beton. Taseul prin padure nu e deloc dificil si e accesibil si vara dar si iarna. Durata medie pe care o are traseul e de 2,5-3 ore. Traseul 300 de scari este remarcat si s-au instalat panouri de informare la intrarea in traseu si la traversarea podeltului peste Slanic. Podetul peste raul Slanic a fost refacut si au fost montate balustrade.