Efectele principale ale clorurii de natriu se manifesta la nivelul tegumentului prin hiperemie cutanata, modificari osmolare si excitatia receptorilor cutanati. Cu ajutorul lor se declansaza mecanisme excitante la distanta. Apar efecte reactive de tip ergotrop in urma bailor sarate, este redusa conductibilitatea electrica a pileii, sunt reduse hiperexcitabilitatile nervoase in cazul tulburarilor nevralgice si se modifica termoreglarea periferica.
Indicatiile principale ale balenatiei cu ape sulfuroase de concentratii diferite sunt: afectiunile aparatului locomotor post-traumatice, reumatismul degenerativ si procesele inflamatorii, afectiunile neurologice centrale sau periferice si afectiunile ginecologice functionale inflamatorii sau discrinice.
Baile reci sunt recomandate pentru afectiuni ale aparatului locomotor pentru a fi practicat inotul terapeutic si kinetoterapia.
Crenoterapia cu apa clorurata sodica nu poate utiliza decat ape care au o conectratie mica. Sunt utilizate in general ape izotone si hipotone cu concentratii mici cuprinse intre 3 si 10 grame pe litru si maxim 15 grame pe litru.
Datele moderne de fiziopatologie si fiziologie ale metabolismului au impus mai multe reconsiderari in ceea ce priveste rolul ionilor de Na si Cl in dietele zilnice pentru mai multe afectiuni. Sunt foarte bine cunoscute efectele NA in combinatie cu clor in reglarea isotoniei osmotice din lichidul extracelular, in aparitia retentiilor de apa in cazul in care acesti ioni sunt in exces, si se cunoaste rolul lor in mecanismele diurezei si in reglarea metabolismului apei, a echilibrului acido bazic.
Efectele apelor clorurate si sodice care sunt ingerate asupra stomacului sau intestinului depind si de concetratia apei minerale. In general apa stimuleaza secretiile gastrice in raport cu concentratiile si cu motilitatea stomacului. Apele care au o concentratie mare inhiba evacuarea. Efectele stimulente sunt determinate si la nivelul intestinelor.
Apele hipertone au efecte iritante si produc hiperperistaltism. Aceste efecte vor fi potentate sau diversificate pentru apele mixte in care prezenta dioxidului de carbon alaturi de clorura de sodiu, o ionilor si a sulfatului modifica efectele negative asupra tubului digestiv si asupra aparatului biliar. Pentru efectele de mai sus crenoterapia cu apa clorurata sodica e indicata si in afectiuni digestive si gastroduodenale sau intestinale unde se urmaresc efectele de stimulare a functiilor secretorii sau motorii ale tubului digestiv.
In cazul apelor alcaline indicatiile si dozarea se vor individualiza pentru a evita efectele negative ale aportului sporit de ioni de sodiu si clor pentru a nu fi tulburat efectul electrolitic din organism si pentru a se evita excesul de ioni in cazul bolnavilor cu tulburari de metabolism electrolitic.